Salg af glyphosat

Landmænd anklager haveejere
I debatten omkring pesticidproblematikken har landbruget ofte måttet indtage rollen som syndebuk.
Et meget omstridt punkt har været, hvem der skal drages til ansvar for den stigende mængde Roundup, der trænger ned i grundvandet.
Landbruget er som sædvanligt på anklagebænken, men forsvarer sig typisk med, at det er haveejerne, der må bære skylden. Deres flittige brug af den populære ukrudtsfjerner er ifølge landmændene grunden til, at glyphosat, som er aktivstoffet i Roundup, kan måles i et stigende antal vandboringer.
Producenten, Monsanto, har ellers reklameret med, at glyphosat binder sig meget stærkt til jorden og derfor ikke kan sive ned i grundvandet. Nu hvor skaden er sket, må flere vandboringer lukke, og tilbage står kampen om, hvem der har bidraget til forureningen; landmændene eller haveejerne.

Klarer frisag
Grafikken nedenunder illustrerer, hvordan salget af glyphosat har set ud fra 1990 til 2010.
Aftagerne er opdelt i to grupper; landmænd og øvrige.
Det ses tydeligt at landbrugets forbrug er steget drastisk, og selvom vi antager, at øvrige udelukkende består af haveejere, må man konkludere, at landbrugets påstand ikke holder vand. Det er ikke haveejerne, der er skyld i den stigende glyphosat-forurening af grundvandet. Årsagen må ligge i landbrugets stigende forbrug af Roundup.

Skriv en kommentar

Du kan anvende følgende HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>