Landbrug i Europa
Danmark er verdens mest dyrkede land
Danmark er med 55,8 procent af arealet udlagt til landbrug verdens mest intensivt dyrkede landbrugsland. Intet andet sted i verden er en større andel af landarealet under plov. I selskab med de andre EU-lande er Danmark også tydeligt foran. Det fremgår af nedenstående grafik, hvor kun Ungarn med sine 48,2 procent kommer i nærheden af Danmark.
På de næste pladser følger Polen, Rumænien og Frankrig, som ligger nogle procent under de 40, og på 27. og sidstepladsen indtager Sverige med 5,8 procent af arealet under plov.
Tallene er baseret på EU-oplysninger fra 2011.
Kritisk Landmand
Danmarks position som verdens mest intensivt dyrkede landbrugsland er finansieret af skatteyderne, mener landmand, journalist, og forfatter Keld Hansen.
– Landbruget bøffer staten, siger han.
For få om for meget
Keld Hansen har udgivet bøger og holdt foredrag, hvor han kritiserer udviklingen i det danske landbrug. Han mener som udgangspunkt, der er en god grund til, at en meget stor del af Danmark er udlagt til landbrugsland.
– Jorden har en god bonitet, og landet er helt fladt, så derfor er det helt oplagt at dyrke landbrug i Danmark, siger han.
Men han mener også, at en alt for stor del af Danmarks areal er i hænderne på landmændene.
– Det kan ikke være rigtigt at 40.000 personer skal råde over 2/3 af landets areal, siger han og påpeger, at det langtfra er alle dele af den danske natur, der er egnet til landbrug.
Ikke rentabelt
– Den jyske hede, der udgør 1/3 af Jylland, og de tørlagte mose- og vandområder er ikke rentable som landbrugsjord, siger han og forklarer, at der er én speciel grund til, at Danmark kan holde positionen som verdens mest intensivt dyrkede landbrugsland.
– Landbruget har altid haft et fast greb om staten og har fået staten til at betale sine udgifter.
Ingen kommentarer
Pressechef Kim Bové fra Landbrug og Fødevarer har ikke lyst til at kommentere den holdning, men afviser at påstanden skulle have noget på sig.
– Det er noget sludder, siger han.